BIO olej kokosowy VIRGIN - 500ml

Kup od 19,00 zł
Sortuj:
Marka
Intenson
Rozmiar
500ml
Waga przesyłki
1.21 kg
Stan
Nowy
Opis
BIO OLEJ KOKOSOWY VIRGIN Na zimno tłoczony (Nierafinowany)  Ekologiczny olej kokosowy nierafinowany ma przyjemny kokosowy zapach. Olej kokosowy występuje w postaci stałej do temperatury ok 25°C, a w postaci płynnej powyżej tej temperatury. Stan skupienia nie wpływa na smak i jakość produktu. Nasz olej pochodzi z plantacji gdzie zbiory są prowadzone w sposób tradycyjny. Tłoczony bezpośrednio po zbiorach w sterylnych i nowoczesnych zakładach na Filipinach lub Sri Lance. Certyfikowanych systemem BRC oraz IFS. Stale monitorujemy parametry oleju, aby uniknąć zafałszowania i wyeliminować złą jakość. Rozlewany z najwyższą starannością w naszym zakładzie przy zachowaniu procedur jakości IFS Korzystamy z lokalnych dostawców.   Składniki: 100 % BIO olej kokosowy virgin Sposób użycia: do pieczenia i gotowania. Idealny zamiennik tłuszczów zwierzęcych takich jak masło. Olej kokosowy – dlaczego najlepszy jest bio? „Virgin” to słowo, które w kontekście olei wzbudza pozytywne konotacje, jednak wybór tego bio będzie dużo bardziej wartościowszy dla naszego zdrowia. A różnica wcale nie tkwi w detalach! Przeczytaj, dlaczego olej bio jest lepszy od virgin bez tego przedrostka. Smak, ale przede wszystkim jakość! Jedną z największych różnic między olejem bio a zwykłym virgin jest źródło jego tłoczenia. Olej bio jest bezpośrednio wyciśnięty z całkowicie świeżego kokosa. Taki kokos jest najzdrowszy, ponieważ zawiera wiele witamin i mikroelementów. Warto pamiętać, że im świeższy kokos tym silniejsze są jego właściwości. Duża część olejów virgin (nie bio) jest wyciskana z wiórek, co nie tylko zmienia smak (olej jest „mdły”, przypomina smak mydlin, a nie kokosa), ale przede wszystkim znacząco wpływa na jego jakość. Olej bez certyfikacji bio najczęściej pochodzi ze starych kokosów, które są suszone i konserwowane, aby mogły dojechać do Europy. W rezultacie otrzymywany jest utleniony olej, który zawiera konserwanty oraz zanieczyszczenia nagromadzone podczas transportu. Pochodzenie ma znaczenie! Nie tylko fakt, z jakiej części kokosa otrzymywany jest nasz olej ma znaczenie. Warto przyjrzeć się krajowi pochodzenia na etykiecie naszego oleju, aby być świadomym i nie przyczyniać się np. do wycinki lasów tropikalnych. Najlepszym wyborem będzie kraj, w którym kokosy są integralną częścią środowiska ze zrównoważonych plantacji tj. te na Filipinach, które cieszą się najwyższą jakością. Oczywiście te z certyfikatem bio oraz innymi, które są gwarantem jakości np. fabryki z certyfikatem IFS. Ważna też jest metoda suszenia kokosów. Te tradycyjne są w tej kwestii najlepsze, dlatego ze kokosy suszone na słońcu w porównaniu z tymi suszonymi na ogniu są całkowicie bezpieczne i nie zawierają zanieczyszczeń związanych ze substancjami smolistymi np. WWA. Przy następnym zakupie oleju kokosowego warto mieć na uwadze powyższe informacje i pamiętajmy, że to często detale decydują o tym, czy nasz wybór będzie zdrowy i wartościowy dla naszego organizmu. Wartość odżywcza w 100 g produktu Wartość energetyczna 3704 kJ / 885 kcal Tłuszcz, w tym: - kwasy tłuszczowe nasycone 100 g 94 g Węglowodany - w tym cukry 0 g 0 g Białko 0 g Sól 0 g   Numer partii produkcyjnej: / Najlepiej spożyć przed: / Kraj pochodzenia: Przechowywać w temperaturze pokojowej, suchym i ciemnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu. Po otwarciu przechowywać w lodówce i zużyć w ciągu 3 miesięcy. Objetość netto 900 ml  Producent:    INTENSON EUROPE SP. Z O.O.   Całowanie 94g 05-480 Karczew                             www.intenson.pl